Poradna Joyor X5S

Autor: | Vloženo: 11.07.2017 000 08:23 | Témata: Poradna Joyor X5S

Seřízení brzd a vůle řízení

Lze nějak na X5S seřídit brzda (aby lépe brzdila) a vůle v řízení - jak řídítka, tak u tlumiče?

  • Milan

    Milan

    12. července 2017

    Brzda lze seřídit stejně jako na kole - je mechanická/kotoučová vedená lankem. Tak, že se otočí aretační šroub u brzdové páky, popř. přímo u brzdy (u kola). Pokud se vytočí směrem ven, pak to brzdí více a naopak. Přílišné dotažení ale může způsobit to, že brzdové destičky začnou tlačit (dotýkat se) na kotouč stále, ikdyž se nebrzdí - pak to může brzdit stále nebo vydávat "drnkavý" zvuk.
    Poloha brzdových destiček lze také seřídit - je nutné aby byl brzdový kotouč přesně ve středu mezi destičkami. Musí se trochu povolit 2 šrouby na šestihran, jemně vycentrovat a opět dotáhnout.

    Řídítka (u madel) se dají seřídit tak, aby byla vůle minimální tím, že se sklopí a objeví se malý aretační šroubek (tzv. červík). Pokud se jemně vyšroubuje (stačí čtvrt půl závitu), pak se madla tolik neviklají. Pokud se to ale přežene, nepůjdou řídítka složit a je třeba ho opět zašroubovat. Někdy jde červík vytočit příliš lehce, pak je možné ho obmotat třeba teflonovou instalaterskou páskou apod. aby šel více ztuha a byl více stabilní. Jinak částečná vůle u madel je vlastností mechanismu.
    .
    Vůle v tlumiči (dole na krku) je dle výrobce OK. To, že se kolo částečně natáčí na tlumiči vlevo i vpravo, je konstrukční vlastnost tlumiče, aby odolával nárazům i ze strany, nikoliv jen zespoda.

    Pak je ještě cítit vůle dole ve skládacím mechanizmu (při zrychlování/brzdění), ale ta je vlastností toho mechanizmu, takže s tou se nic dělat nedá

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Ivona

      31. července 2017 - Ivona

      Přišla jsem na to omylem, ale ve skládacím mechanismu, (u předního kola a nášlapnou plošinou), jsem při zaklapnutí měla také vůli a nepříjemný pocit cukání, že se vše viklá a třese. Všimla jsem si pod páčkou jakési čouhající nálepky. Pinzetou jsem ji vyndala, přilepila na správné místo, je tam vyznačené kolečko, mechanismus složila a ejhle, vůle zmizela.
      Skládáním se ta nálepka, pravděpodobně nějak posunula a asi je to nějaká anti vibrační pojistka. Rozhodně skládací mechanismus už sedí a při zrychlování/brzdění nezlobí, necuká.


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.